Uvejr ramte Danmark med knap 9000 lyn og skybrud

Det blev til knap 9000 lynnedslag og to skybrud under fredagens kraftige tordenvejr.

5460 lynnedslag zigzaggede hen over himlen fra klokken 18 og frem til midnat, særligt hårdt ramt var hele Sydjylland, Østjylland, Fyn, Falster, Lolland, Møn og Sjælland.

Efter midnat og frem til klokken 05 lyste 3.270 lyn op på himlen. Det gjorde de over den østlige ende af Vendsyssel, på Nordsjælland, over Øresund og især omkring hovedstadsområdet.

Vådt i hele landet

I Nykøbing Falster faldt der mest nedbør, og her blev det til 29,6 mm. I København og Esbjerg blev også til en god sjat, nemlig 25 mm. Og både i København og Nykøbing Falster faldt nedbøren så intenst, at det blev registreret som skybrud.

For at vi kan kalde det et skybrud skal der minimum falde over 15 mm på højst 30 minutter.

Uvejret blev afløst af fuld storm med orkanstød

Nogle timer efter, at uvejret havde passeret Danmark, var vinden i tiltagende styrke. Det skyldes, at uvejret blev dannet via. et lavtryk (blev navngivet ‘Johanne’), som var under uddybning i Nordsøen, og sendte sidenhen et kraftigt blæsevejr på undersiden af lavtrykket ind over Danmark.

Rønbjerg Huse i Limfjorden nær Løgstør målte fredag storm i middelvind med vindstød af orkanstyrke. Henholdsvis 26 meter i sekundet i middelvind og 33,8 meter i sekundet i vindstød.

I Thyborøn var vejret meget voldsomt. Der blev målt 24,7 meter i sekundet i middelvind, og storm begynder ved 24,5 meter i sekundet. Middelvind er målt over 10 minutter. De kraftigste vindstød har været 31,8 meter i sekundet (frem til klokken otte), og orkanstyrke begynder ved 32,6 meter i sekundet.