Foto: Niels Marius Andersen

Udsigt til en rekordvarm maj

DMI skriver følgende:

“Aldrig før, i de 145 år DMI har målt vejret i Danmark, har temperaturen været så høj i forårets sidste måned.

Maj er på vej mod en ny varmerekord.  Måneden i år ender med en gennemsnitstemperatur et sted mellem 14,6 og 14,8°C. Det nuværende rekord stammer fra 1889 og lyder på 13,8°C.

Maj 2018 slår efter alt at dømme Danmarks ældste officielle varmerekord med i nærheden af en grad! Det er bemærkelsesværdigt, skriver DMI.

Middeltemperaturen i alle de maj-måneder, DMI har målt siden 1874. Temperaturen for maj 2018 er det bedste gæt baseret på data frem til den 23. og prognoser for resten af maj. Grafik DMI

Allerede i dag med en uge tilbage af måneden har vi tangeret den gamle rekord, og de kommende dage bliver bare varmere, skriver DMI.

DMI har ikke umiddelbart data på, hvor meget danske varmerekorder typisk bliver slået med.

Soltimer giver dobbelt opvarmning

Maj har faktisk været så varm, at den snildt kan konkurrere med en sommermåned. Den bliver således varmere end både klimanormalen for juni, der er på 14,3°C og den nye 2006-2015 referenceværdi, der er på 11,3°C. Og det er der flere grunde til.

Maj har været præget af lange perioder med stabilt højtryksvejr og vind fra østlige retninger. Højtryksvejret har givet os masser af sol, og vinden har båret lun luft fra kontinenter frem til os, skriver DMI.

Når Solen skinner i maj, så leverer den en direkte opvarmning, der giver os varme dage. Men dens stråler varme også havet omkring Danmark op med op til 0,5°C hver dag. Den varme præger nætterne, hvor det bliver sværere og sværere at komme ned på encifrede temperaturer selv inden over land, skriver DMI.

Lige nu er havet omkring Danmark et sted mellem 3 og 5° varmere end normalt.

Selv hvis prognoserne tager fejl, og vi får køligere dage inden udgangen af måneden, så er vores havvand nu så varmt, at vi under alle omstændinger kører rekorden hjem, også selv om det alene bliver på nattemperaturen.”

Kilde: DMI