Arkiv-foto.

Torden, skybrud og kraftig regn over Danmark i aftes og i nat

Ustabil og varm luft strømmede op over landet torsdag aften og nat, og den ustabile luft fik sat gang i bygedannelser, som flere steder i landet gav anledning til regulær skybrud og masser af lyn.

Skybrud i forbindelse med et lavtryk

Selv om, der egentligt var udsigt til massiv regn og torden torsdag morgen og formiddag, så var det først torsdag aften og natten til fredag, da et lavtryk nærmere sig landet, at der blev udviklet ret kraftige regn- og tordenbyger.

I første omgang, blev der dannet en linje med kraftige tordenbyger over Nordvestjylland, som langsomt bevægede sig mod øst og hen over den sydlige del af Nordjylland. Det gav ved Vestervig i Nordvestjylland anledning til torsdagens kraftigste skybrud. 17,5 mm på 30 min i tidsrummet mellem kl. 20.10 til 20.40. Samlet set faldt der ved samme station op over 45 mm på under 24 timer.

Nedbørssum fra torsdag til fredag. Foto: DMI
Nedbørssum fra torsdag til fredag.
Foto: DMI

Sent torsdag aften blev det over Midtjylland og omkring Trekant området dannet solide tordenbyger. Det gav ved Isenvad i Midtjylland 16,3 mm på 30 min. Grænsen for skybrud går ved 15 mm på 30 min. Senere nåede tordenbygerne til Aarhus, hvor der i det nordlige Aarhus faldt op over 15 mm på 30 min.

Også skybrud mod øst

Lidt over midnat gik det så ud over det nordlige Sjælland. Ved Nykøbing Sjælland blev der ligeledes registreret regulær skybrud. Senere fik man nord for København – Kongens Lyngby med op over 15 mm på 30 min.

Samlet blev der fra torsdag morgen til fredag morgen registreret over 7.500 lyn, hvoraf de 4-500 ramte selve Danmark.

Alle overstående data er udarbejdet af DMI og Forsikringsvejret.dk