Sommerlig tirsdag skal nydes – køligt, blæsende og vådt efterårsvejr på vej

Selvom tirsdag og onsdag går hen og bliver ganske sommerlige med temperaturer over 20 grader, så banker ‘rigtigt’ efterårsvejr for alvor på døren frem mod weekenden.

Varm luft fra Sydvesteurope vil tirsdag strømme op over landet fra syd og sydvest. Det giver mange steder temperaturer på mellem 19 og 24 grader, men er man heldig, så kan man nå de magiske 25 grader, som er en meteorologisk sommerdag.

Temperaturafvigelser fra normalen i ca. 1.500 meters højde tirsdag.
Foto: WxCharts.

Såfremt  vi når op over 25,0 grader, er det den seneste sommerdag, vi har haft siden 2011. Dengang blev rekorden for varmeste oktoberdag nogensinde slået, da en temperatur på 26,9 grader blev målt i Store Jyndevad. I 2011 fik vi sommerdage både den 30. september og 1. oktober.

Sommerdage i september er normalt

Sene sommerdage i september er faktisk ganske normale. I 2014 oplevede vi hele syv af slagsen, og generelt har vi haft sommerdage i september mange før, og rekorden for september lyder på hele 32,3 grader, der stammer tilbage i 1906. Dermed kan man på ingen måden kalde tirsdagens lune vinde for usædvanligt eller ekstremt for årstiden.

Rigtig efterårsvejr frem mod weekenden

Det sommerlig vejr tirsdag og onsdag skal nydes i fulde drag – allerede torsdag drejer vinden om i en mere vestlig retning. Det får temperaturen til at sænke sig til mellem 15 og 20 grader, samtidig frisker vinden op.

Det er dog først fredag, at der ifølge de seneste prognoser for alvor bliver åbnet op for køligt, ustadigt og blæsende efterårsvejr.

Temperaturafvigelser fra normalen i ca. 1.500 meters højde fredag.
Foto: WxCharts.

Et kraftigt lavtryk skal passere nord om landet. Det sender en del regn og byger ind over landet fredag samt opfriskende vind. Temperaturen vil ligeledes falde til under det normale for årstiden – blot mellem 12 og 16 grader.

Blæsende, kølig og ustadig weekend 

Weekenden ser ud til at blive præget af lavtryk, der potentielt kan udvikle sig til stormlavtryk, som skal passere lige nord om Danmark. Det giver os derfor nogle rigtig blæsende dage, og hvor temperaturne ikke kommer meget over 13-14 grader.

Øget risiko for storm

Havet omkring os er 2-3 grader varmere end normalt, og det kan i slutningen af weekenden eller i starten af den nye uge give øget risiko for en regulær storm. F.eks. har den globale vejrmodel, GFS et lavtryk til at passere lige tværs hen over landet søndag aften og natten til mandag, med fuld storm fra vest og nordvest over den sydlige halvdel af landet – detaljerne er dog meget usikre på nuværende tidspunkt.