DMI's lynpejlere - søndag d. 30. juli

Søndag bød på skybrud, torden og over 26 grader

Danmark blev i løbet af søndagen ramt af varme, skybrud, torden og hagl. Uvejret blev skabt i en relativ varm og fugtig luft, der strømmede op over landet. Tordenvejret er årets hidtil kraftigste der har ramt landet.

Den første ‘bølge’ af regn- og tordenbyger kom allerede sidst på natten og drog op over den syd- og sydøstlig del af landet, hvor der lokalt blev mål skybrud.

Ikke mange timer efter blev der dannet regn og tordenbyger i Nordsøen, der i løbet af søndag formiddag bevægede sig ind over Jylland og sidenhen ramte Fyn og Sjælland. Mange steder blev der i forbindelse med uvejret registreret skybrud, hagl og kraftige vindstød.

Vejrarkiv: DMI - nedbørssum søndag. Det ses tydeligt, at det især var den syd og østlig del af landet, der blev ramt.
Vejrarkiv: DMI – nedbørssum søndag.
Det ses tydeligt, at det især var den syd og østlig del af landet, der blev ramt.

Lokale skybrud

På blot 20 minutter i tidsrummet mellem kl. 10.40 og 11.00 faldt der i følge DMI 19,5 mm regn i Bredebro lidt nord for Tønder i Sydjylland. Der var derfor tale om et regulært skybrud (15 mm på 30 min)

Som uvejret bevægede sig øst på, blev der også mod øst registret skybrud. I Slagelse blev det næsten et dobbelt skybrud. Her faldt der på blot 20 minutter, 29 mm mellem kl. 12.30 og 12.50. Ved Ganløse på Nordsjælland blev der ligeledes registreret skybrud. Her fik man 19,8 mm på 30 minutter.

Ud på eftermiddagen nåede uvejret også til Bornholm. Her faldt der ved Hammeren på Nord-bornholm 17,9 mm på 30 minutter. Under samme uvejr blev der registreret vindstød på 26 m/s som er over grænsen for storm.

Mange tusinder lyn

Uvejret gav også anledning til tusindevis af lynnedslag. Hele søndagen blev der i henhold til DMI’s lynpejlere registreret over 12.600 lyn.

DMI's lynpejlere - søndag d. 30. juli
DMI’s lynpejlere – søndag d. 30. juli

Indledningsvist blev uvejret skabt af varm og fugtig luft – inden uvejret nåede Bornholm blev der målt 26,4 grader, der også gør, at juli fik sin første sommerdag samt julis varmeste dag.