Prognoserne er enige – vinterkulde på vej mod Danmark

En ellers mild november indtil nu – men vinterkulden er på vej, og rammer os med al sandsynlighed i næste uge.

Prognoserne er enige

De er nemlig rørende enige om, at det bliver betydeligt koldere frem mod weekenden, og i begyndelsen af næste uge sættes der for alvor skub i kulden over Østeuropa.

Vejrsituationen på tirsdag den 20. november fra den amerikanske vejrmodel GFS. Den viser iskold luft, som strømmer frem til Danmark fra nordøst. WXCHARTS

Første ‘rigtige’ angreb af vinterkulde denne vinter

Det er et højtryk, der i løbet af weekenden og næste uge etableres over Skandinavien, hvorfra en særdeles kold luft i højden vil strømme frem til os. Det vil derfor også være denne vintersæsons første ‘rigtige’ angreb på kulde. Kortet ovenfor viser temperaturen i 1.500 meters højde, og er en meget god “rettesnor” at forholde sig til, hvad angår temperaturer ved jordoverfladen (2 meters højde).

Temperaturen daler de næste par uger

Fra lørdag viser prognoserne med al tydelighed, at temperaturen kun går en vej, og det er mod de blå farver, selv midt på dagen. Temperaturen ventes fra midt næste uge at ligge mellem 1 og 5 grader i dagtimerne, mens nætterne vil byde på relativ hård nattefrost i forhold til årstiden.

20 prognoser fra den amerikanske vejrmodel GFS. Rød linje viser normaltemperaturen for en 30 års periode for den aktuelle måned. Langt hovedparten har 2 meters temperaturen en del under normalen fra midt næste uge og frem.

Endnu koldere om ca. 10 dage

Selv om vi er ude på de små timer i forhold til tidshorisont, så er der enighed om, at det bliver en tand koldere i weekenden uge 47. Dagtemperaturen kan meget vel ligge lige omkring eller under frysepunktet og krydret med snebyger flere steder. Det skal dog siges, at det endnu er ret usikkert, hvor koldt det bliver.

Isnende kulde vil omfavne Europa

Når vi kommer ind i den nye uge, vil kulden, som må betegnes som ret usædvanlig her for den anden halvdel af november, gribe om sig i store dele af Europa.

Vejrsituationen på søndag den 25. november fra den amerikanske vejrmodel GFS. Den viser iskold luft, som strømmer frem til Danmark fra nordøst. WXCHARTS

Over Mellem- og Østeuropa får man frost, og frostvejret ventes også at indtage Storbritannien, Frankrig og det nordlige Italien og Spanien.