Prognose: Vi får en mild vinter som de sidste 3-4 år

Vinteren 2017/2018 ser efter alt at dømme ud til at blive, som de sidste 3-4 år.

Det viser de seneste prognoser fra NWS/NCEP/CPC, som har taget udgangspunkt i klima- vejrmodel CFS.

Det bliver med andre ord – hvis man drømmer sig til kulde og sne formentlig kun korte perioder i denne vintersæson, at ønskerne kan blive opfyldt.

CFS sæsonprognose. Gældende for december 2017

Tager vi udgangspunkt i prognosen ovenfor, som er dækkende for december, så viser den at måneden generelt bliver præget af mildt og til dels også ustadigt vejr. Vi kan derfor forvente, at vores vejr bliver hentet ude fra Atlanterhavet, og kun korte afbrydninger af køligere vejr.

Hvis prognosen får ret, så ender december med en middeltemperatur på 1,5 til 2 grader over normalen. (klimanormalen for december 1,6 grader – 1961-1990)

CFS sæsonprognose. Gældende for januar 2018

Januar ser ud til at fortsætte i det milde hjørne. Vi vil få ganske korte perioder med indslag af kulde, men det alt overordnet vejr, vil komme fra sydvest og vest. Temperaturen ventes at ligge på mellem 1 og 1,5 grader over normalen (klimanormalen for januar 0,0 grader -1961-1990)

CFS sæsonprognose. Gældende for februar 2018

Prognosen for februar ser næsten identisk ud med januar. Den overordnet vejrtype vil komme fra sydvest og vest, men med korte afbrydelser af lidt vintervejr, hvis lavtrykkene tager turen syd eller lige igennem landet.

Temperaturen ventes at ligge på mellem 1 og 1,5 grader over normalen (klimanormalen for februar 0,0 grader 1961-1990)

Naturen viser noget helt andet

Selvom de store computermodeller generelt viser en klar tendens til, at vi får en vinter, der bliver varmere end normalt, så viser naturen tegn på det fuldstændig modsatte. Der er nemlig fortsat ret meget løv på træerne.

Mindre chance for hvid jul end normalt

Med udsigt til en mild vinter, så vil chancerne for en hvid jul selvfølgelig også være reduceret. Sæsonprognoser er på et stort skala, hvorfor korte perioder med sne og kulde kan slå ned over landet. Derfor er den hvide jul ikke helt udelukket.

DMI forventer den koldeste vinter i flere år

DMI holder især øje med vindene i stor højde. Normalt blæser de fra vest mod øst – men i øjeblikket blæser vindene i 25 kilometers højde fra øst mod vest. Det øger sandsynligheden for perioder med kulde ved overfladen, og med længervarende kulde, så kan vinteren bliver koldere end hvad vi har vænnet os til de sidste 3-4 år.

Hvad det ender med er noget vi er meget klogere på til forår

Tekstkilde (r) m.m: TV2 Vejret og Danmark Vejret