Foto: Muhammed Emin Kizilkaya

Kraftigt tordenvejr ramte dele af landet med skybrud

Det var især den sydvestlig del af landet, der lørdag eftermiddag og aften fik det ventede tordenuvejr at mærke.

De seneste dages meget varme vejr blev lørdag eftermiddag og aften afløst af kraftige regn- og tordenbyger. Det gav flere steder i landet officielt skybrud og tusindevis af lynnedslag.

Koldfront skabte tordenvejret

Tordenvejret kom i forbindelse med en koldfront, der langsomt trak ind over landet vestfra, og fortrængte den varmen. På forkanten af fronten blev der dannet talrige regn- og tordenbyger, som i første omgang ramte Sydvestjylland, og som siden hen trak op over store dele af Jylland, Fyn og Sjælland.

Flere steder med skybrud

Flere steder nåede nedbørsintensiteten karakteren, skybrud. Dvs. der faldt minimum 15 mm på 30 minutter.

I alt registrerede DMI 4 steder med skybrud, hvor det kraftigste blev målt i byen Vamdrup nær Kolding. Her målte man hele 22,8 mm på 30 min.

Længere mod syd, nærmere bestem ved Store Jyndevad i Sønderjylland, blev der målt 19,4 mm på 30 min, og selv samme sted fik man de højeste nedbørsmængder med hele 47,7 mm under tordenvejret.

Mest regn mod sydvest.
Bornholm, Hovedstaden og dele af Vendsyssel fik nærmest ingenting. Fejl på målestation i Næstved giver det ejendommelige og fejlagtige nedbørsmønster på Sydsjælland.
Foto: DMI

Også i byen Bov blev der registreret skybrud. Her faldt der 20,6 mm i samme tidsinterval.

Tusindevis af lyn og stormstød

I løbet af hele lørdagen blev der samlet registreret 9.321 lynnedslag over og omkring Danmark, hvoraf langt de fleste slog ned over den sydvestlige del af Jylland.

Lynnedslag lørdag d. 28. juli 2018.
Kilde: DMI

Derudover var fronten ledsaget af meget kraftige vindstød, som ved Rømø nåede stormstyrke med 27 meter per sekund.

Næsten ingen regn i nord og øst

Som uvejret trak længere mod nord og øst, gik det hele lidt i sig selv. Enkelte steder på Sydvestsjælland blev der målt 15 mm, mens man længere mod nord og øst næsten ikke fik en dråbe.