Koldt vintervejr kan ramme Danmark om få uger

Stigende temperaturer over Arktisk og ændret vindretning i højden kan sende Sibirsk kulde til Danmark om få uger.

TV2 Vejret skriver følgende:

“30 kilometer oppe i luften over Arktis ligger en permanent jetstrøm – en enorm hvirvel kaldet polar vortex. Luftstrømmen sender den kolde luft rundt og rundt over Nordpolen, og selvom den er langt væk, har den stor betydning for vejret i Danmark. Og det kommer vi snart til at mærke.

– Vi kan se, at den er ved at bremse ned, og måske går den helt i stå og skifter retning. Det forplanter sig ned til os cirka 14 dage senere, fortæller meteorolog Thomas Mørk fra TV 2 Vejret.

Kulden bliver sat i bevægelse

Konsekvensen bliver, at de normale vestenvinde med det grå og våde vejr byttes ud med østenvinde med tør, sibirisk kulde.

Det normale vejr på den her årstid er gråt, vådt og omkring ti grader varmt med regnvejr hver anden dag. Med skiftet til østenvinden får vi koldt, klart vejr. Der vil være mere lys, og himlen vil fremstå meget blå. Det vil være den slags vejr, som folk normalt opfatter som flot vintervejr, siger Thomas Mørk.

Kan give Danmark iskoldt vejr med snebyger om få uger

Når østenvinden sætter ind om omkring to uger, vil temperaturen ligge mellem 1 og 4 graders frost i dagtimerne, og vi får hård frost om natten.

Sådan kan vejrsituationen meget vel se ud om få uger.

– Sjovt nok er det også med østenvinden, vi får det gode vejr om sommeren. Der er det nemlig varmt i Rusland, og så får vi gavn af det, forklarer Thomas Mørk.

Den kommende østenvind kan også give en del snebyger på de østvendte kyster, hvor den bærer fugt ind fra havet. Det kan ramme Bornholm, Lolland-Falster og Møn samt i Østjylland.”

Læs den fulde artikel her: http://vejr.tv2.dk/2018-12-17-vinter-paa-vej-hvirvel-henter-sibirsk-kulde-til-danmark

Kilde: TV2 Vejret