Helt ekstrem maj – kan blive den varmeste nogensinde

Maj har indtil videre budt på masser af sommerdag, varmebølger og ekstremt varmt havvand for årstiden.

Maj er startet forrygende, hvis du er til sol og varme. Måneden har allerede slået hele sidste års sommeren af banen i flere vejrkategorier, med bl.a. både varmere og solrige dage.

Allerede ind til nu, har der været 9 sommerdage i år – sidste bød på blot 13 somerdage for hele året. Sommerdage betegnes ved, at temperaturen et eller andet sted i landet måler over 25,0 grader.

Et kig i prognoserne tyder endda på, at den sommerlige vejrtype fortsætter også i de kommende uger.

Hvis vi lægger det, vi ser i prognoserne for resten af måneden, sammen med de 16 døgn, der allerede er gået, så tegner der sig et ret ekstremt billede af slutresultatet – allermest når det gælder temperaturen.

Truer med at slå varmerekord for maj

Ifølge DMI, så kan maj ende med en gennemsnit på 13,9°C.

13,9°C vil være ny rekord for maj. Den tidligere er over 100 år gammel og lyder på 13,8°C sat i 1889. Det er faktisk Danmarks ældste varmerekord

Også soltimer og nedbør afviger en hel del fra normalen.

Præcis hvor mange soltimer og hvor få millimeter nedbør, måneden ender med, er svært at spå om. Men begge parametre har gode chancer for at ende pænt oppe i top-10 – dog uden risiko for nye rekorder.

DMI’s bedste bud på, hvor maj 2018 ender. Buddet er afgivet 17. maj og ændrer sig formentlig løbende alt efter, hvordan vejret udvikler sig. Foto: DMI

Det varme, solrige og nedbørfattige majvejr skyldes højtryk, der har ligget i nærheden af Danmark og fået lavtrykkene til at gå uden om os. Det har samtidigt givet os vind fra lune sydlige og østlige retninger.

DMI har målt vejret i Danmark siden 1874.