Foto: Wanda Og Ole Sørensen‎

Danmark ramt af kraftig regn, torden og lokale skybrud

Opdateret: Tirsdag d. 25. juli kl. 08.40

Lige fra sidst på formiddagen søndag har kraftige regn- og stedvis tordenbyger ramt en stor del af landet. Uvejret har søndag eftermiddag bevæget sig op igennem landet fra syd, og flere steder har det givet anledning til lokale skybrud.

Det er især over den sydlige halvdel af landet, at uvejret har været aller kraftigst.

DMI radarbilleder for søndag eftermiddag og aften.
DMI radarbilleder for søndag eftermiddag og aften.

Her er der flere steder faldet mellem 10 og 25 mm. Uofficielt er der på det vestlige Fyn ved Kerte registreret  21 mm på 30 min, hvilket betyder, at der hér har været skybrud (privat målestation). Skybrud er når der falder mere end 15 mm på 30 min.

Officielle skybrud

I følge forsikringsvejrets hjemmeside, så er der i den østlige del af Odense på Fyn målt 16,6 mm på 30 min, hvorfor der officielt er meldt om skybrud. Men også længere østpå, er der målt et officielt skybrud. Ved Køge på Sjælland er der målt 17,8 mm på 30 min, hvilket gør til søndagens mest intense skybrud. Her er der ligeledes faldet 43,8 mm for hele søndagen. Roskilde melder også om store mængder regn. Her faldt der 41,7 mm under søndagens uvejr, mens både Silkeborg og Viborg var tæt på 40 mm.

Har også ramt mod nord og øst

I løbet af de tidlige eftermiddagstimer bevægede uvejret sig længere mod nord – hvor det fik fat i Sjælland, Midt- og Vestjylland og sidenhen også Nordjylland. Her har det dog været knap så kraftigt, men har flere steder givet op mellem 20 og 40 mm, lokalt endda mere på ganske få timer.

En hel måneds nedbør

Efter at have kigget søndagens nedbørs tal i sømmene, så viser det sig faktisk, at man i den nordøstlig del af Jylland fik hvad der svarer til en hel julis måned regn. Her faldt der nemlig hele 66 mm i forbindelse med søndagens uvejr. Normalt falder der præcis 66 mm i juli måned.

Uvejret gav anledning til over 2.900 lynnedslag, i følge DMI.

Lyn i forbindelse med søndagens uvejr. Foto: DMI
Lyn i forbindelse med søndagens uvejr.
Foto: DMI