Lørdag med 24,3 grader – ikke set varmere i syv år

Ganske som forventet, så gik lørdagen hen og blev nærmest sommerlig. Det blev til den næstvarmeste oktoberdag siden man begyndte at måle.

‘Indian summer’ eller ‘løvfaldsommer’ – begge kriterer er opfyldt. Varm luft har de sidste par dage blæst op over landet fra syd. Det sendte temperaturen op på over tyve grader torsdag, fredag og lørdag.

Varmest i Sønderjylland

Lørdagens højeste temperatur blev målt i en lille by i Sønderjylland, nærmere bestemt i Store Jyndevad, hvor termometeret lørdag eftermiddag viste 24,3 grader.

Foto: DMI

Varmeste oktoberdag siden 2011

Lørdagens 24,3 grader er dermed den højeste temperatur, der er målt i oktober siden oktober 2011. Dengang blev der i selv samme by målt hele 26,9 grader, som også er rekorden for oktober i dansk vejrhistorie.

Med andre ord, så har lørdagens varme sneget sig ind på en andenplads over de varmeste oktoberdage.

Over 20 grader er ikke ekstremt, men sjældent

Kigger man vejrarkiverne igennem, så viser tallene, at det er ret sjældent at man ser det så varmt, så sent i oktober.

Den seneste-varmeste oktoberdag med over 22 grader var tilbage i 1949 den 16. oktober, hvor der blev målt 23,5 grader, og dermed den varmeste oktoberdag så sent på året siden man  begyndte at måle. Den rekord lever videre.

Herefter følger den 20. oktober 2013 med hele 20,9 grader, og er dermed den varmeste oktoberdag med over 20 grader så sent på året.

Dermed er lørdagens varme ikke ekstremt, men bestemt heller ikke noget vi ser hvert efterår.

Koldere og mere ustadigt vejr i efterårsferien

Er man til høje temperatur i oktober, så kan man lige nå at nyde søndagen, hvor temperaturen kan nærme sig de 20 grader. Herefter følger der en efterårsferie, der går hen og bliver kølig, ret blæsende og noget ustadigt.

GFS ensamble prognose. Rød linje er 30 års normalen. Kurven viser, at temperaturen hen over efterårsferien falder til omkring eller lige under normalen for årstiden.
Foto: WxCharts

Temperaturen ventes at falde til mellem 9 og 15 grader i dagtimerne, mens nætter kan gå hen og byde på frost, især frem mod næste weekend.